среда, 30. јануар 2013.

UŠTIPCI SA PASULJEM I BELIM LUKOM


POTREBNI SASTOJCI (za 8 ustipaka):

- solja skuvanog pasulja (moze i iz konzerve, crveni, beli ili sareni)
- 3 čena belog luka
- 1 sveza ljuta papricica
- 1 jaje
- 3 kasike brasna
- so
- seckani persun
- ulje za przenje

SALATA: sveza sargarepa, svez krastavac, ulje, sirce, so, persun, cherry paradajz

PRIPREMA:

U multipraktiku samleti kuvani pasulj, beli luk, papricicu, so, jedno jaje i 3 kasike brasna. Zatim dodati krupnije secen persun i prziti u dubokom ulju.  Sluziti uz gore navedenu salatu i sve preliveno jogurtom. Izuzetno je pikantno, a pri tom usvezavajuce uz prilozenu salatu.

Uzivajte!

Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com

уторак, 29. јануар 2013.

PUNJENE ĆUFTE


POTREBNI SASTOJCI:

- 400 gr mlevene junetine
- 500 gr spanaca
- 3 cena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 3 kriske starog hleba
- 1 solja parmezana
- maslinovo ulje
- 2-3 kasike paradajz pirea
- so , biber
- mleveni kim

PRIPREMA:

U ciniji pomesati mleveno meso, usitnjeni stari hleb, beli luk (ispasiran u avanu), sitno seckan crni luk (pola glavice), so, biber i kim. Kad se dobije kompaktna masa, oblikovati u loptice na kojima cete napraviti udubljenje (kao korpice). Peci ih u rerni na 180 stepeni.

U medjuvremenu na maslinovom ulju proprziti sitno seckanu drugu polovinu crnog luka, so i biber. Kad se luk proprzi, skinuti sa ringle i dodati svez spanac. Kad su cufte skoro gotove, napuniti ih smesom od spanaca, posuti parmezanom i jos malo zapeci u rerni.

Na kraju pripremi ti sos od paradajza: na ulju proprziti crni i beli luk, dodati paradjaz pire, so, kasicicu secera, biber, suseni bosiljak.

Prijatno!

Mirjana Prvanovic

mprvanovic@yahoo.com

недеља, 27. јануар 2013.

SVINJSKI FILE U CRNOM VINU


POTREBNI SASTOJCI:

- svinjski file
- glavica crnog luka
- slanina
- pelat paradajz
- 1 krompir
- 1 sargarepa
- maslinovo ulje
- 2,5 dl crnog vina
- so, biber
- persun

PRIPREMA:

Svinjski file potopiti u oko 1 dl crnog vina i ostaviti da odstoji bar pola sata. Zatim ga kratko proprziti na malo ulja (3-4 minuta), sa obe strane da porumeni. Meso treba da ostane mekano i socno.


Krompir i sargarepu iseci na krupnije komade, oblikovati ih malim nozem ili priborom za ljuscenje i blansirati ih. BLANSIRANJE: potopite povrce u kljucalu vodu i kuvajte 3-4 minuta.

Zatim, izvadite meso i u istom tiganju proprziti crni luk seckan na rebarca, dodati slaninu, blansirano povrce, pelat paradajz i preostalo vino. Zaciniti solju i biberom i dinstati dok se ne napravi sos.

Servirati u dublji tanjir i posutim svezim persunom.

Prijatno!
Mirjana Prvanovic

mprvanovic@yahoo.com


петак, 4. јануар 2013.

MIX PIZZA - 7u1


Ovu pizzu sam nazvala MIX PIZZA 7u1, a moze da bude i 3u1, 10u1...itd. Sto je veca podloga, vise mini pizza na njoj. Bitno je samo da svaku mini pizzu filujete ralicitim sastojcima, po zelji.

Recimo, u jednu stavite kulen i sir, u drugu, slaninu, u trecu 3 vrste sira, u cetvrtu, masline, u petu povrce... itd...

Nije tesko, a vrlo interesantno izgleda. Probajte.

четвртак, 3. јануар 2013.

FRANCUSKA PIZZA


POTREBNI SASTOJCI (za 4-6 pizza):

- 500 gr brasna
- pola paketica kvasca
- 2 dl mlake vode
- kasicica secera
- 3-4 kasike ulja
- so

- pavlaka
- sir gauda
- slanina
- beli luk
- cherry paradajz
- biber

Razmutiti kvasac u solji mlake vode i dodati secer. Ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Pomesati sa brasnom, posoliti, dodati ulje i mesiti dok ne postane glatko. Ostaviti da miruje oko sat vremena na toplom.

Odvojiti 4-6 loptica i oklagijom razvuci testo. Svako testo premazati sa dosta pavlake, posuti seckanim belim lukom, poredjati slaninu i sir. Malo pobireti i ukrasiti paradajzom.

Peci u rerni, da pleh bude na dnu rerne.

Prijatno!
Mirjana Prvanovic

mprvanovic@yahoo.com

CEZAR SALATA


POTREBNI SASTOJCI:

- Iceberg salata
- Slanina panceta
- Pilece belo meso
- krutoni (kockice preprzenog hleba)
- parmezan
- cherry paradajz
- maslinovo ulje
- limunov sok
- pavlaka
- majonez

PRIPREMA:

Proprziti kockice slanine u teflonu bez ulja. Izvaditi slaninu, pa u ocedjenom ulju proprziti kockice pileceg mesa ili seceno na trake. Zatim, iseci tost hleb takodje na kockice i propziti ih u istom tiganju. Sve to sastaviti u ciniji sa iceberg salatom i cherry paradajzom.

Dresing: zicom za mucenje ili mikserom umutiti 1 dl maslinovog ulja sa limunovim sokom i solju. Dobijeni dresing preliti preko salate.

Za kremastiji ukus, pomesajte 2 kasike pavlake sa kasikom majoneta i prelijte salatu. Na kraju pospite parmezanom.

Prijatno!
Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com

уторак, 1. јануар 2013.

FOKACA (FOCACCIA) - italijanski hleb


POTREBNI SASTOJCI:

- 500 gr brasna
- pola od najmanjeg paketica kvasca
- so
- 4 kasike maslinovog ulja
- oko 2 dl mlake vode
- crne masline
- origano

PRIPREMA:

Staviti brasno na radnu povrsinu i napraviti sakom udubljenje u sredini. Po obodu brasna dodati so, a u udubljenje razmucen kvasac u mlakoj vodi i maslinovo ulje. Zamesiti glatko brasno i ne preterano cvrsto. Po potrebi dodavati brasno da se ne lepi za ruke.

Ostaviti testo da odstoji oko sat vremena. Zatim, blago premesiti testo u par pokreta, razvuci ga rukama u zeljeni oblik. Utisnuti crne masline, posuti origanom i premazati maslinovim uljem. Origanom mozete posuti sa obe strane testa kako bi bio jos ukusniji.

Peci u rerni na oko 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Hleb je toliko ukusan da ga mozete i samog jesti :)

Prijatno!
Mirjana Prvanovic

mprvanovic@yahoo.com