понедељак, 18. фебруар 2013.

PUTER TROUGLOVI


POTREBNI SASTOJCI:

za testo:

- 500 gr brasna
- pola paketica kvasca
- 2 jajeta
- pola kasicice soli
- kasicica secera
- 2 dl mlake vode
- 1 dl ulja

Za fil:
- 100 gr putera
- 3 ravne kasicice soli
- 2 zumanca

Za premaz:
- 2 belanca
- susam

PRIPREMA:

U solji razmutite kvasac sa vodom i secerom. Neka odstoji desetak minuta. Zatim u brasno dodajte razmuceni kvasac, so, ulje i dva jajeta. NApravite glatko testo srednje tvrdoce i ostavite da naraste.

U medjuvremenu, omeksali puter pomesajte sa solju i zumacima i kasikom umutite. Kad je testo naraslo, razvucite ga oglagijom i preko cele povrsine premazite filom.


Testo urolajte i secite ga u cik-cak. najbolje je špatulom, kao na slici. Poredjajte trouglove u pleh i premazite ih blago razmucenim belancima. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Slizite uz salatu sa jogurtom (jogurt, svez krastavac, beli luk)

Prijatno!

Mirjana Prvanović
mprvanovic@yahoo.com





четвртак, 14. фебруар 2013.

CARSKA MUSAKA - na dva načina

1. NAČIN
2. NAČIN

POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe):

- 200gr mlevenog juneceg mesa
- dve sake graska
- 1 veca sargarepa
- saka kukuruza secerca
- glavica crnog luka
- oko 2kg belog krompira
- mleveni djumbir
- mirodjija
- so, biber
- maslinovo ulje
- dve kocke govedje supe

PRIPREMA:
ZA 1. NAČIN

Isprziti meso sa lukom, pa dodati ostalo sitno seckano povrce. Zaciniti datim zacinima. Prziti par minuta, pa doliti oko 700ml vode. Kad provri, dodati kocke za supu i kuvati dok povrce ne omeksa. U medjuvremenu napravite domaci pire (skuvani krompir sa mlekom i maslacem).

Kad je povrce skuvano (pazite da vam ne ispari sva voda jer treba povrce da ostane u supi), prespite u odgovarajucu ciniju. Preko stavite pire i zapecite u rerni desetak minuta dok se pire ne zapece.

2. NAČIN

Isto isprzite meso sa lukom, pa dodajte povrce, dodajte zacine, nalijte vodom i kockice supe i pustite da napravi prvi ključ. Ovog puta ne kuvajte povrce na ringli. U odredjenu ciniju poredjajte tanko seceni krompir za musaku pa preko toga fil, pa opet krompir. Nalijte ostatkom supe i pecite u rerni.

Prijatno!

Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com

недеља, 10. фебруар 2013.

FILOVANA POGAČA


POTREBNI SASTOJCI:

Za testo:
- 1 kg brasna
- 2 kesice suvog kvasca
- 4 jajeta ( 2 za testo i 2 za premazivanje)
- 2 dl mleka
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- 125 gr putera (za premaz)
- so
- kim
- susam

Za fil:
- 1 casa pavlake
- 125 gr feta sira
- malo rendanog kackavalja (po zelji)
- 1 zelena paprika (ljuta ili slatka)
- 1 rostilj kobasica
- 3 čena belog luka

PRIPREMA:

U brasno pomesati so, kvasac, pa dodati  2 jajeta, mleko, ulje i vodu. Umesti glatko, cvrsto testo. Kad naraste, odvojiti lopticu testa kao za testo za pizzu. Razvuci je tanko i staviti u podmazan pleh.


Zatim, razvuci preostalo testo, takodje tanko i premazati ga filom (kasikom razmutiti omeksali puter sa dva zmenaceta i dve kasike soli). Urolati testo, iseci 3 pužića za sredisnju dekoraciju i staviti u pleh u krug, oko prvog testa. Zatim u plehu, nozem iseci na delove kao na slici. Sve to premazati preostalim blago umucenim belancima, posuti kimom i susamom. Kim moze biti mleveni ili u zrnu.


Peci u zagrejanoj rerni na 180 minuta dok blago ne porumeni. Zatim izvaditi pleh iz rerne i u sredinu pogace dodati fil: kasikom umutiti pavlaku i feta sir, dodati kackavalj, na trake secenu papriku. Preko svega toga poredjati kolutove rostilj kobasice i cele cenove belog luka. Peci u rerni jos par minuta.

Sluziti uz jogurt.

Prijatno!

Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com

BANANA MAFIN

POTREBNI SASTOJCI: (za 4 velika mafina precnika 10cm)

- 2 vece banane
- 3 jajeta
- 70 gr badema
-  kasika meda
- pola kasicice cimeta
- vanila ekstrakt
- kasika bademovog ulja (ili suncokretovog)

PRIPREMA:

Bademe krupnije iseci i kratko ih ispeci u tiganju.Nemojte da iskoristite sve bademe, neke ostavite i za posipanje po vrhu. U cinijici pomesati 3 zumanceta, banane, bademe, med, cimet, vanilu i ulje. U posebnoj dubljoj posudi izmiksirati belanca da se dobije cvrsta smesa. Zatim, pomesati obe smese ( belanca i smesa od banana) i pospite preostalim bademom.

Obavezno koristite kalup od papira. Mozete kupiti male papirnate korpice, pa time puniti smesu u kalupu za mafine. Ili koristite vece keramicke kalupe oblozene papirom za pecenje kao sto je u ovom slucaju. Tako je jednostavnije i veci su kolaci.

Pecite u zagrejanoj rerni na oko 200 stepeni dok ne porumene. Sluziti sa prelivenim medom.

Prijatno!

Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com




петак, 1. фебруар 2013.

KREM ČORBA SA PILETINOM

Ova corba je ustvari kao potpuni obrok i zasitice vas na duze vreme.
POTREBNI SASTOJCI:

- 200 gr pileceg filea
- 2 sargarepe
- 1 paskanat
- komad celera
- praziluk,
- kisela pavlaka
- malo ulja
- so, biber
- persun

PRIPREMA: 

U litar posoljene vode skuvajte sargarepu, paskanat i celer. Kad povrce omeksa, u istoj serpi, štapnim mikserom izmiksirajte povrce. U medjuvremenu, na malo ulja i vrlo kratko proprzite kockice belog mesa (so i biber) i na kraju dodajte kolutove praziluka. Przite jos svega desetak sekundi.

Pomesajte sve sa izmiksiranom corbom i pred sluzenje stavite kasiku pavlake u sredinu. Pospite svezim persunom. Sitno seckani pomfrit sluzi kao dodatak i corbi daje slatkast ukus.

Prijatno!

Mirjana Prvanović

mprvanovic@yahoo.com